Herkese merhabalar, bugün Elon Musk'ın Neuralink Demosu hakkında yazacağım.
2019 yılının Temmuz ayında Neuralink ilk kez halka açık gerçekleştiği Demo da halka neler yaptığını açıkladı. Nelere hedefleri olduğu açıklandı. 2020 yılında bu hedeflere ilişkin bazı vaatlerde bulundu. Gerçekleşti mi yoksa gerçekleşmedi mi dün Türkiye saati ile gece iki, Demo'nun gerçekleştirildiği yerin saati ile öğleden sonra üç. Neuralink Elon Musk ve arkadaşları tarafından kuruldu. 8 kadar bilim insanı tarafından. Daha sonra ise dünyanın çeşitli üniversitelerden en iyi neuroscientist(sinir bilim uzmanı) işe alındı. şuan 90 kişiye yakın kişi çalışmakta.
Sinir bilim, sinir sistemini inceleyen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı hedefleyen bu bilim dalı, bu amaçla fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, matematiksel modelleme ve psikolojiyi birleştirir, dedikten sonra devam edelim. Geçen yılki Demo da o sinir bilim uzmanlarından da konuşma yapanlar ve çalışanlar olmuştu. Bu tam olarak dikiş makinesi tarzında beyinde ki nöronları tetikleyecek çok ince telleri dikebilme vaatleri var.
dört, altı mikrometre inceliğinde telleri beyine ekebileceğini gösterdiler.
NEURALİNK'İN ÖZELLİKLERİ
Neuralink'in özellikleri şöyle:
- Bataryası 1 gün boyunca yetecek,- Her bağlantı için 1024 kanal (var olan teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor)
- Cihaz sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip,Doğrudan kafatasına entegre olacak,
- Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek,
- Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor,
- Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanıyor,
- Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek kalmıyor,
- Enfeksiyon riski yok
- Beyin içerisine uzanan kalın kablolar yerine saç telinden ince kablolar var,
- Büyük kasklar, uzun kablolar, dev sensörler bulunmuyor.
- Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor.
Neuralink nedir?
Neuralink Corporation, Elon Musk ve kurucu ekibi tarafından kurulan ve implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren bir Amerikan nöroteknoloji şirketidir. Şirketin merkezi San Francisco'dadır; 2016 yılında kuruldu ve ilk kez Mart 2017'de halka açıklandı.
NEURALİNK'İN AMACI NEDİR?
Elon Musk'ın 2016'da hayata geçirdiği Neuralink adlı şirketin amacı çok yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştirmek. Elon Musk bir kaç ay önce kendi fikri ile teknoloji sayesinde beş yıl kadar kısa süre içerisinde insanların konuşmaya ve dil bilmeye ihtiyacı olmayacağını iddia etmişti. Milyarder girişimci, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona, felçliye ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını iyileştirebileceğini söyledi.İcadın yakın zamanda ki hedefi , Alzheimer ve Parkinson benzeri hastalıklara tedavi bulmak.
0 Yorumlar