İOS 14 Güncellemesi

Herkese merhabalar. bugün yeni gelen İOS 14 güncellemesi hakkın da bilgiler vereceğiz.

Öncelikle hangi cihazlara geleceğinden bahsedelim: 
iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7Plus, iPhone 7, iPhone 6S Plus, iPhone 6S,  iPhone SE 1.Nesil,  iPhone SE 2.Nesil, iPod Touch 7.Nesil

İOS 14 Ana Ekran Değişiklikleri: 

İOS 14 ile gelen en büyük değişikliklerden birinin ekran olduğu apaçık ortada. Apple 10 yılı aşkın süredir kendi telefonunun ekranında güzel imkanlar sunmasına rağmen, Android telefonlarda olan ve size büyük bir avantaj uygulama kısa yollarını araç takımı ile bir arada kullanılmasına izin vermiyordu ancak android telefonlar izin veriyordu. Şimdi iPhone sevdalıları 'araç takımları iPhone telefonlarda var' diyecek. Evet var ancak ana ekranda en solda bulunan bugün isimli panelde bulunmaktaydı ve bu bölüme girip yukarı ile aşağıya doğru sürükleyerek kullanılıyordu. İOS 14 ile bu sorun çözülerek istediğiniz uygulama kısa yollarını ve araç takımlarını yada oluşturduğunuz klasörleri bir arada kullanma özelliğine sahipsiniz. Aslında Android telefonlarının taraftarları İOS cihazlara çok iyi bakmaz ama bu yeni gelen özellik ile Android cihazları kullananlarda İOS cihazları daha rahat kullanabilir. 


Yeni gelen bu özellik sayesinde kendi ilgilerinize göre ana ekranınızı düzenleyebileceksiniz. Var olan araç takımları da daha kullanışlı hale gelmiş olacaktır. Tabii ki, bu yeni gelen özellik ile birlikte araç takımları işlev ve tasarım açısından değişik gözüküyor. Küçük, orta veya büyük boyutlu takımlar arasından istediğinizi seçerek, ana ekranda istediğiniz noktaya koyabiliyorsunuz. Bir uygulama farklı boyutlardan oluşan  araç takımları da sunabiliyor. 

Araç Takımları galerisi adında olan bölümde dilediğiniz araç takımını seçip sürükleyerek ana ekrana yerleştirebiliyorsunuz. Dediğimiz bölüme erişmek için ana ekranı düzenlemeye gelip sol üst köşede bulunan + simgesine tıklamanız yeter. Apple bu alanı oldukça kullanışlı yapmış, arama motoru da ekleyerek istediğiniz uygulamanın araç takımını rahatlıkla bulacaksınız.


Akıllı Yığın adı koyulmuş bir araç takımı var ve bu araç takımı en başta Ana ekran sayfasını hak ediyor. Cihaz içinde olan yapay zekâdan yararlanan bu araç takımı günün en doğru zamanında kendisi en doğru olduğu düşündüğü araç takımını gösteriyor. Gerçekten de, gün içindeki alışkanlıklarınıza ve aktivitelerinize bağlı verileri burada isabetli bir araç takımının karşınıza çıkarıldığını görebilirsiniz. Örnek olarak , iPhone’umla sabahları gerçekleştirdiğim bir kaç işim vardır. Sabah kalkınca Akıllı Yığın araç takımına baktığımızda Siri’nin pro aktif tavsiyeleri ön plana çıkıyor ve en çok yerine getirdiğimiz yani yaptığımız işleri bize öneriyor. Akıllı Yığın içinde ekranı yukarı aşağı sürükleyerek farklı takımlar arasında geçiş yapabilirsiniz.



İOS 14 güncellemesi ile gelen bir çok özellik var, anlatmak ile bitmiyor. Yeni güncelleme ile gelen uygulama arşivi olarak adlandırılmış bölüm sayesinde telefonuna bir sürü uygulama yükleyen ama bir süre sonra bunların düzenini kaybeden kişiler için güzel bir avantaj sağlıyor. İOS 14'ü yüklediğiniz  zaman yeni gelen uygulama arşivi özelliğini en sonra göreceksiniz. Bu bölgede, önerilenler yada son eklenenler gibi sık kullanılan uygulamalar en üste gözükecek aynı Android de olduğu gibi. İlaveten telefonda yüklü olan uygulamalar App Store da oldukları kategorideki gibi klasörlere ayrılmış. Apple bizler için otomatik düzen sunuyor ve göze güzel gözüküyor.

Uygulama arşivinin olması sayesinde ana ekranınızda bulunan gereksiz sayfalara veda edebilirsiniz. Apple şimdide ana ekran için 'sayfaları düzenle' isimli bir bölüm yerleştirmiş. Ana ekranınızı düzenlerken hemen altta bulunan noktalı navigasyon şeklinde olan şekle tıkladığınızda bu bölüme girebileceksiniz. Bu bölüm ne işe yarar derseniz, çoğunlukla en çok kullandığınız uygulamaları en üste koyarsınız ki daha kolay erişebileyim dersiniz ama arkada olan sayfalara gitmezsiniz bile hatta oradaki uygulamaları nadiren kullanırsınız.  İşte o girmediğiniz sayfalarda bulunan uygulamaların bulunduğu sayfaları kaldırarak daha şık ve sade görünümlü bir ekrana sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda kullanışlı gözüken uygulama arşivine de daha az kaydırmayla erişim sağlayabilirsiniz. 


İOS 14 Mesajlar İle Emoji değişiklikleri: 

iPhone'nun mesajlar uygulaması eski sürümlerden gelen güncellemeler ile birlikte iPhone kullanıcıları arasında WhatsApp ve ona benzeyen mesajlaşma uygulamalarını meydan dövüşüne çağırır bir uygulama  haline gelmişti. En kullanışlı gözüken yeniliklerinden biri ise sabitlenen sohbetler olabilir. Sık sık görüştüğünüz kişileri veya grupları sohbetlerin en üstüne yerleştirebilirsiniz. Bu sohbetler en tepede, kişinin fotoğrafı veya gruba koyulan fotoğraf ile büyük bir şekilde gösterilmekte. Etiketlediğiniz bir kişinin sohbetinden veya gruptan mesaj gelip sizde bunu görmeyip yada fark etmediğinizde bu özellikte size kişinin fotoğrafı olan baloncuk çıkıyor ve sizde büyük ihtimal görmüş oluyorsunuz. Bir nevi Messenger gibi.


İOS 14 ile birlikte iPhone cihazlara yeni gelen bir görsel özelliği ise Picture in Picture yani resim içinde resim. Bir video izlerken veya biri ile Face Time üzerinden konuşurken ana ekrana geri döndüğünüzde ayda başka bir uygulamaya geçiş yaparsanız, izlediğiniz video veya görüşme yaptığınız kişi küçük bir şekilde ekranın istediğiniz yerinde gözükebilir.

İOS 14 Görseller Hakkında Değişiklikler:

Ana ekran üstünde yapılan İOS 14 güncellemesi ile birlikte gelen görsel değişiklikler arasından en önemlisi denenebilir. Bunlar dışında iPhone kullanıcılarının işlerinin kolaylaştırabilecek bazı yenilikler ile gelmiş. 

Bir telefon yada Face Time dan çağrı geldiğinde bunun gösterimi ekranın tamamını kaplıyordu. Eğer gelen çağrıya cevap vermeseniz de durum değişmiyordu. Bu olan şey o an önemli bir iş ile yada normal bir iş ile uğraşırken dikkatinizin dağılmasına sebep oluyordu. Şimdi ise bir çağrı geldiğinde ekranın üst veya alt köşesinde minimal bir şekilde gösteriliyordu. İsterseniz direk çıkan minik tabelada bulunan red etme veya kabul etme tuşuna basarak, işinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 


Siri içinde tasarım değişikliği yapılmış. Daha önceki sürümlerde Siriyi çağırdığınızda ekranın tamamında açılıp sizle konuşuyordu ve buda tüm dikkatinizin oraya gitmesini sağlıyordu. İOS 14 ile gelen bir özellik ile daha kompakt oluyor. Siri'yi çağırmak için seslendiğinizde veya telefonun fiziksel tuşunu kullandığınızda ekranın en altının ortasında küçük ve aşırı güzel bir animasyonla yapılmış halini görmüş olacaksınız. 

İOS 14 Siri Hakkında değişiklikler:

Yukarıda Siri için gelen en güzel ve işlevi kolaylaştırıcı özellikten bahsettik. Hem görsel açıdan hem de fiziksel açıdan Siri bambaşka bir deneyim sunmakta. Bu özellikler ile birlikte Siri'nin sorulan sorulara verdiği cevapların kapsamıda genişliyor. Yani bilgisi artıyor diyebiliriz. Siri'nin genişleyen bilgi hanesi sayesinde üç yıl öncesine kıyasla 20 kat daha bilgili olduğunu söylüyor. Gerçekteki verilen şunları ifade ediyor, Türkçe sorulan sorulara verilen cevaplar hakkında bir genişlemeye sahip. Bunlara örnek olarak Siri, önümüzdeki gerçekleşecek bir kaç yılın dini bayram tatilleri ile alakalı sorulan sorulara kesintisiz aralıksız cevap verebiliyor. Wikipedia Türkiye erişimine açıldığı zamandan itibaren sorulan genel bilgi sorularına verdiği cevaplardaki verimliliği git gide gelişmekte. Wikipedia Siri'nin en çok kullandığı kaynaklardan biri ve bu verilen cevaplar için Wikipedia dan çok yararlanılıyor. 

Bunlara ek olarak Siri'ye yeni bir Türkçe ses eklendi. Bu zamana kadar sadece kadın sesi kullanan Siri artık erkek sesi de kullanabilecek tabi isteyen değiştirip kullanacak. Bunlara ek olarak kadın sesinde de iyileştirilmeler yapılmış. Sonuç olarak erkek te olsa kız da olsa size gerçek bir insan ile konuşma hissiyatı veriyor. Erkek sesinin gelmesi ile kişi isterse erkek sesi kullanabilir. Erkekle 'kız' sesini kızlar ise de 'erkek' sesini mesela. Şimdi de linç yemeyiz inşallah. Neyse konumuza dönelim.

Birde Siri'ye yeni gelmiş, ancak bizim yani Türklerin kullanamadığı çeviri özelliği. Biz niye kullanamıyoruz derseniz Türkçe dil desteği yok. En baştaki dil tahmin edebileceğiniz üzere Dünyada da Evrensel bir dil olarak kabul edilen İngilizce. sık kullanılan diller arasında çeviri imkanı Siri'nin üzerinden bizlere sunuluyor. Birde buna ek olarak İOS 14 ile birlikte bir Çeviri uygulaması da eklenmekte. İster metin olarak ister konuşarak ekrana kelime veya cümle yazabilir ve bunu hızlıca çevirebilirsiniz. Umarız ki Apple Türkçe Dil desteğini en yakın zamanda getirebilir.


İOS 14 Safari İle Gizlilik Güncellemesi:

Apple'ın Safari'de bastırarak üzerinde durduğu en önemli özelliklerden biri ise Performans tarafından sunulanlar. Daha hızlı JavaScript motoru sayesinde web sayfalarının açılışının daha hızlı olacağı ve gezintinin de duraksamadan hemen açılacağı belirtiliyor. 

Web sitesi çevirileri de Safari'nin yenilikleri arasında yer alıyor. Ancak bu özellik Türkçe Dil desteğine sahip olmadığından dolayı Türkiyeli kullanıcıların çok da işine yaramayacaktır.


Gizlilik Apple'ın en çok önem verdiği özelliklerden birisi hatta en çok önem verdiği şey. Safari'de de Gizlilik ile ilgili bir kaç yenilikler geldi. Gizlilik raporu ismi verilen bu bölüm sayesinde herhangi bir web  sayfasını açıkken akıllı izleme ve önleme sayesinde engellenen tüm çapraz site engelleyicilerini listelenmiş halde görebilirsiniz. Yeni olan şifre izleme özelliği ise size iCloud  Anahtar Zinciri içinde depoladığınız şifreleri herhangi bir veri sızıntısı içinde olup olmadığını yani herhangi bir çalınma işleminde olup olmadığına bakıp size rapor çıkartıyor. 

iOS 14 güncellemesi ile gelen gizlilik tarafından gelen yenilikler devam etmekte. Bu zamanlarda telefonda yüklü olan herhangi bir uygulamanın ön veya arka kamerayı ya da mikrofonu izinsiz kullanıp kullanmaması konusunda endişeler giderek arışa başladı. Apple, bu korkulara bir çare buldu. Bu çarenin ismi de kayıt göstergesi olarak adlandırılan bir özellik. Ekranın üst kısmında, hücresel bağlantı işaretinin üstünde göreceğiniz yeşil ile turuncu noktalar sayesinde herhangi bir uygulamanın kameranız veya mikrofonunuza erişip erişmediğini anlayabileceksiniz.

İOS 14 Arama Güncellemesi:

iPhone da en çok kullanılan özelliklerden biri ise arama motoru. Bir uygulamayı veya oyunu açmak için parmağımızı ana ekrandan aşağıya doğru çekerek  yazmak tercih ediliyor. İOS 14 güncellemesi ile pratik özelliği ile daha kullanışlı hale getirecek özellikler ekleniyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar